2016
10
apr
Seizoensopener 2016 Laren-Renswoude
Binnenlandse rit, 2016 | Wim en Cissy Goddyn | 265x

Zodra op de website een aankondiging is geplaatst voor inschrijving van de Seizoenopener, gaat het hart van de echte MX-5-rijder op ‘overdrive’ kloppen en begint het bloed sneller te stromen. Niet verwonderlijk dat het maximum aantal van 100 equipes binnen de kortste kerenwas volgeboekt. Er kan gekozen worden uit twee startplaatsen en wij hebben ervoor gekozen om bij restaurant Witkamp in Laren te starten. Bij binnenkomst worden we hartelijk begroet door Rob en Gerry, die ons het routeboekje overhandigen. Zij vragen ons ook om een verslag te maken voor de website van de club. Natuurlijk willen we daar graag aan voldoen.

Weerzien
Het is ‘ouderwets’ gezellig om vele vrienden en kennissen na een ‘winterslaap’ weer te kunnen begroeten. De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld, niet alleen op persoonlijke vlak, maar ook het wel en wee van de ‘pretauto’s worden uitgebreid besproken. Afspraken voor een volgende tour worden er onmiddellijk gemaakt.

Concullega
Schuin tegenover restaurant Witkamp blijkt een voorjaarsrit te starten van de Volvo Klassieker Vereniging uit Den Dungen. Voordat we aan ons eigen rit beginnen, nemen velen van ons de moeite om even de vele fraaie Volvo’s te bewonderen en hun eigenaars een mooie rit toe te wensen.

Geen bolletje-pijltje-route
De omschrijving van de route gebeurt niet via de gebruikelijke ‘bolletje-pijlje’-methode, maar door middel van in tekst uitgeschreven route met vermelding van straatnamen. Tijdens het rijden valt onmiddellijk op, dat de omschrijvingen overduidelijk worden vermeld. Door omschrijving als: ‘Let op: in onoverzichtelijke bocht links de dijk op! Blijf op Lijkweg, wordt Loodijk. Huissen word je als het ware bijna letterlijk bij de hand meegevoerd. Verkeerd rijden is gewoonweg onmogelijk!

Relax
Vanwege de zeer duidelijke omschrijving kunnen we heel relax rijden en van de mooie omgeving genieten. Terwijl wij de fraaie langharige schapen in het weiland bewonderen, bewonderen zij op hun beurt de kleurrijke stoet MX-5-jes die langs komen rijden.

Kasteel Hackfort
Bij Vorden stoppen we om een kijkje te nemen bij het fraaie kasteel Hackfort. Dit kasteel is een rijksmonument en stamt al uit het jaar 1392. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Hackfort door de Spaanse troepen belegerd, geplunderd en vernield. In 1582 werd het kasteel herbouwd en werden de twee torens bijgevoegd. In 1788 vond de laatste ingrijpende wijziging van het kasteel plaats, zoals hij nu staat: het poortgebouw en andere bijgebouwen werden gesloopt en de gracht werd gedempt. Op het terrein van het kasteel staat een mooie watermolen uit 1700. Deze molen wordt door vrijwilligers draaiend gehouden. Soms wordt de molen ook gebruikt om hout te zagen. Elke zaterdag is de molen van binnen te bezichtigen. Hackfort is omgeven door een prachtig park waar vele soorten stinsenplanten zijn te vinden. Vele daarvan staan in bloei. Gidsen van Natuurmonumenten proberen ons te verleiden om een rondleiding te maken. Helaas ontbreekt het ons de tijd en moeten we verder.

Zon, wind en bloesems
Blijkbaar rust er zegen op deze Seizoenopener, want de zon laat zich geregeld zien. De wind blaast de wolken weg en bestrooit ons bij het passeren van bloeiende bomen met geurige bloesems. Er staan mooie boerderijen langs de route met kippen, lammetjes en veulens op het erf. Het ultieme genot van ‘dakloos’ rijden.

Veerboot Huissen-Loo
Verder gaan we, richting Huissen. Tussen Huissen en Loo moeten we met de veerboot de Nederrijn oversteken. De veerverbinding tussen Huissen en Loo kwam in 1867 tot stand in opdracht van de toenmalige heerser, Zijne Koninklijke Majesteit van Pruisen. Vandaag de dag worden er per jaar 300.000 personen overgezet van de ene naar de andere oever.

Bushokje met rode pilaren
We blijven een fraaie route volgen op dijken met uitzicht op het glinsterende water van de Nederrijn. Weer krijgen we een overduidelijke aanwijzing: ‘Let op: 1e Poort: 100 meter na het bushokje met rode pilaren, rechts af: door de tunnel onder het spoor door.’ Een kind kan de was doen. Nog uren daarna stoten we bij het zien van zo’n bushokje elkaar aan: ‘Kijk, een bushokje met rode pilaren, zullen we rechtsaf gaan?’ Dankzij de perfecte aanwijzingen komen we rond vier ’s middags bij het eindpunt in Renswoude aan. Op het zonnige terras wordt de route onderling besproken, waarbij het opvalt dat iedereen er lovend over was.

Buffet
Traditiegetrouw wordt de Seizoenopener besloten met een royaal en heerlijk buffet met ter afsluiting een keur aan prachtig opgemaakte desserts. Getuige het enthousiasme waarop er flinke hoeveelheden op de borden worden geschept, wordt er op deze dag niet aan de lijn gedacht.

Dank
Heel veel dank zijn wij verschuldigd aan de organisatoren van deze Seizoenopener. Yvonne Somers, Gerrie en Rob Potman: jullie hebben een bijzonder mooie route uitgezet. We kunnen met een gerust hart stellen dat hierdoor iedereen van deze schitterende dag heeft genoten.

Tekst en foto’s: Wim en Cissy Goddyn

LarRen1.jpg
LarRen1.jpg
LarRen2.jpg
LarRen2.jpg
LarRen3.jpg
LarRen3.jpg
LarRen4.jpg
LarRen4.jpg
LarRen5.jpg
LarRen5.jpg
LarRen6.jpg
LarRen6.jpg
LarRen7.jpg
LarRen7.jpg


Reageer hier op het evenement: